Arbeidsforberedende trening – AFT

 

Arbeidsforberedende trening (AFT) er et arbeidsrettet tilbud til jobbsøkere som har behov for å styrke sine muligheter for å komme i jobb eller utdanning.

Det gis individuell veiledning og oppfølging som samsvarer med hva du trenger for å nå målet ditt. Det kan være:

– Karriereveiledning
– Kartlegging av arbeidsevne
– Yrkesopplæring
– Styrking av grunnleggende ferdigheter
– Veiledning og støtte i jobbsøkerprosessen
– Bistand til å komme i lønnet arbeid eller relevant utdanning.

 

Faldalen Virksomhetssenter har 18 AFT-plasser. Jobbsøkere som blir søkt inn til arbeidstrening hos oss hjelper vi  med å komme seg til gården ved å hente på Lillestrøm stasjon og stoppesteder på veien med egen 9-seter bil, eller du har tilgang med buss 480 eller 490 som stopper på Stensrud bussholdeplass.

 
Arbeidsforberedende trening, Arbeidstrening, jobbsøker, arbeidsforberedende trening, jobb, utdanning.
Sammen blir jobbsøker og veileder enige om en plan som skal være bærekraftig sett opp mot jobbsøkers mål.

Hos AFT Faldalen kan du starte din prosess mot jobb eller utdanning ved å være i en arbeidspraksis på gården. Videre tar jobbsøker steget ut i ordinært arbeidsliv. Arbeidspraksis som etableres utenfor gården skal samsvare med dine yrkesmål, kompetanse og tidligere erfaringer. Det er en målsetning om at jobbsøker skal være i, eller ha vært i en arbeidspraksis, i lokalt arbeidsliv innen de 4 første månedene. Denne prosessen foregår med tett samarbeid og oppfølging av din jobbkonsulent. Vi legger til rette for at jobbsøker i begge tilfeller vil være en del av et trygt arbeidsfellesskap og får opplæring i arbeidsoppgavene. Målet at du opplever mestring og utvikling med tanke på overgang til lønnet arbeid og/eller utdanning.

 

Faldalen virksomhetssenter samarbeider med aktører utenfor gården, og jobbsøker har mulighet til å ha arbeidspraksis i lokalt næringsliv.
Faldalen virksomhetssenter samarbeider med aktører utenfor gården, og jobbsøker har mulighet til å ha arbeidspraksis i lokalt næringsliv.


Eksempler på prosesser (løp):

En dame ca. 40 år, utdannet barnehagelærer og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage over flere år. Hun ble søkt inn til AFT etter at hun ble utbrent i jobben, sykemeldt og fikk innvilget AAP etter ett år. De første ukene i tiltaket ble brukt til å etablere en relasjon mellom henne og jobbkonsulent. I samarbeid med jobbkonsulent ble jobbsøkers tidligere yrkeserfaringer – og interesser kartlagt, mestringsopplevelser, behov for tilpasninger og eventuelle andre behov kartlagt. 

I etterkant av det ble det utarbeidet en individuell aktivitetsplan med aktiviteter/delmål og en målsetting for samarbeidet.

 

Jobbsøker var i behov for en gradvis start og tilnærming for å komme tilbake i arbeid på sikt. På bakgrunn av det begynte hun i en arbeidspraksis på gården, først i fjøset og stell av smådyrene i 40% stilling 2d/uke. Etter å ha jobbet der en tid ønsket hun å ha arbeidstrening i egg-pakkeriet på gården fortsatt i 40% stilling. 

 

Arbeidstiden hennes ble økt gradvis med fokus på at jobbsøker skulle få erfaring og øke sin arbeidskapasitet gradvis. Underveis var det tett samarbeid og dialog mellom jobbsøker og jobbkonsulent med søkelys på trivsel, mestring, tilrettelegging og endringer. Dette med tanke på arbeidsoppgaver og justering av stillingsprosent.

 

Etter en stund ønsket jobbsøker å ha arbeidspraksis ved gårdens aktivitetstilbud for personer med demens som assistent, i 60% stilling 3 d/uke. Jobbsøker erfarte å trives godt med dette arbeidet og målgruppen, og videre steg i sin prosess tilbake til arbeidslivet ble å etablere en arbeidstrening utenfor gården. Valget falt da på en arbeids- og inkluderingsbedrift i en stilling som arbeidsveileder i 60% stilling. 

 

Denne stillingen var ikke helt det jobbsøker hadde ønsket seg, og det ble derfor avsluttet. Samtidig hadde jobbsøker erfart at hun trivdes godt med å jobbe med eldre mennesker i sin tidligere arbeidspraksis på gården, og valgte derfor å starte i en utdanning på deltid innen demens og alderspsykiatri for å kvalifisere seg til jobb innen det. Hun startet høsten 2024 og er fortsatt student på dette studiet.

Les mer Collapse