Arbeidsstasjoner – hva tilbyr vi av tjenester og aktiviteter?

Eggproduksjon

 

Produksjon av egg er den viktigste landbruksaktiviteten på gården. Vi har ca. 7 500 frittgående høner som legger ca. 50 000 egg hver uke. De fleste eggene leveres til Nortura, noen til lokale bedrifter og noen selges direkte til kunder fra gårdens eget utsalg. Produksjonen er automatisert, samtidig er det behov for menneskelig bistand – blant annet skal eggene vaskes, kontrolleres og pakkes. Det skal også plukkes feillagte egg manuelt i hønsehuset, selges egg fra eget utsalg og kjøres ut større leveranser til bedrifter/kunder.

 

Det er mulighet for jobbsøker til å ha arbeidspraksis både i produksjonen/pakkeriet og/eller i hønsehuset. Arbeidserfaring innen dette vil være overførbart til arbeid i andre produksjonsbedrifter i ordinært og lokalt arbeidsliv. Det gis også mulighet til å få erfaring innen kundeservice og transport/leveranse. Brukerne av dagaktivitetstilbudet er med å pakke egg over i pappkartonger og klistrer på etiketter på eggkartonger.

 
Jobbsøkere har mulighet til å ha arbeidstrening på produksjonen/pakkeriet og/eller i hønsehuset på Hauger Gård og Faldalen virksomhetssenter.
På Hauger gård produseres det godt med egg. Gården har eget utsalg, som jobbsøkere kan bidra til som en del av arbeidstreningen.

Kjøkken og renhold

 

Gården har et eget kjøkken med tilhørende spisesal. Det er mange som skal spise lunsj hver dag, og de som jobber på kjøkkenet vårt har ansvar for å lage maten som tilbys.

 

Arbeidsoppgaver for jobbsøker vil være å lage og tilberede lunsj, planlegge menyer og gjøre innkjøp. Det gis også mulighet til å få opplæring og erfaring innen lagerstyring, bruk av kjøkkenutstyr, avfallshåndtering og rutiner for internkontroll på kjøkken. Daglig renhold av fellesarealer og wc-fasiliteter er også arbeidsoppgaver som ligger under kjøkken/renhold. Det gis opplæring innen kost, ernæring, tilberedelse av varmmat, hygiene og renhold på kjøkken og i fellesarealer. Arbeidstrening innen dette området vil være overførbart til arbeid i kantine, kjøkken, servering/salg og kundeservice og renhold.

 

Snekkerverksted og vedlikehold av bygg

 

På gården er det et godt utstyrt snekkerverksted på ca. 150 kvm. Det produseres noen standardprodukter, samtidig som det tas mot bestillinger fra kunder. Det som produseres på verkstedet strekker seg fra enkle dukkestoler til mer avanserte Z-bord, så produktspekteret favner bredt.

 

Det gis opplæring i bruk av maskiner, utstyr og verktøy med tanke på praktisk bruk/håndtering, sikkerhetsrutiner, verneutstyr og HMS. Videre gis det opplæring og veiledning i hvordan lage ulike produkter med mål om å lage produkter/varer på egenhånd. Det gis opplæring om trevirke, sammenføyningsmetoder, overflatebehandling, bruk av håndverktøy, materialoptimalisering, bruk av maler i produksjon m.m.

 

For jobbsøker vil arbeidstrening fra snekkerverkstedet gi kunnskap om hvordan et snekkerverksted driftes, og hva det innebærer å jobbe i en produksjonsbedrift. Dette gir en fin mulighet til å ha et praktisk arbeid, samtidig som du får utfordret både finmotorikk og evne til nøyaktighet.

 

Brukerne av dagaktivitetstilbudet er med på restaurering av skilt, pusse ferdige produkter, feiing på snekkerverkstedet og mange andre oppgaver som matcher brukernes interesser og evner.

 
Jobbsøkere har i tillegg mulighet til å ha arbeidstrening på snekkerverkstedet hos Hauger Gård og Faldalen virksomhetssenter.
Gjennom å ha arbeidstrening på snekkerverkstedet, kan jobbsøker få testet sine kreative evner.

Stall og smådyr

 

Gården har ca. 12 hester som krever daglig stell, mat og mosjon. Vi har også ridebane, paddocker og fin natur og friluftsområder i tilknytning til gården.  I tillegg har vi en smådyrsavdeling med kaniner som skal koses med, stelles, fores og ha rene bur.

 

Det gis opplæring i dyrevelferd, bruk av utstyr, dyrestell og rutinene i stallen. Jobbsøker sine arbeidsoppgaver i stallen vil være å stelle hester, slippe ut, måle fôr og fôre, møkke ute og inne, ri eller kjøre om tid og mulighet, reparere gjerder og andre ting rundt som tilhører stall og smådyr.

 

Arbeidsoppgaver hos smådyrene vil være, gjøre rent, gi mat og vann, kose og jobbe med tillit mellom dyr og mennesker, klippe sau når det er sesong og kjøre og stelle ponni når det er mulighet for det.  Arbeidstrening med stall og smådyr vil styrke følgende egenskaper: vise omsorg, følge/lage rutiner, løsningsorientering, ta raske beslutninger, samarbeidsevne, fysisk aktivitet og styrke.

 

Dette er gode egenskaper som kan brukes til de fleste jobber. Stallen er et fint sted å starte for å komme i gang før vi legger en plan for veien videre ut i fast jobb eller skole andre steder.  Brukerne av dagaktivitetstilbudet er med på å møkke stallbokser, stelle hester.

 
Hestene på Hauger gård og Faldalen virksomhetssenter trenger stell. Dette er en fin arena for jobbsøkere til å ha arbeidstrening.
Jobbsøkere kan også jobbe med vedlikehold av både hester og stall når de er i arbeidstrening på gården.

Dagaktivitetstilbudet

 

Gården tilbyr et dagaktivitets-tilbud til mennesker med demens i mild til moderat fase i samarbeid med Sykehjemetaten i Oslo kommune.

 

Målsetningen er å gi mennesker i målgruppen et tilbud i hverdagen som øker deres aktivitet, gir et sosialt fellesskap, styrker fysisk og psykisk helse og livskvalitet generelt.

 

Aktiviteter som tilbys er knyttet til oppgaver på gården og turer i det landlige nærområdet. Det kan være vedproduksjon, plantestell og dyrking, høsting av frukt og bær, stell av gårdsdyra, ridning og enkle snekkeroppgaver. Aktiviteten som tilbys er individuelt tilpasset med tanke på interesser og behov.

 

Arbeidsoppgaver vil være tilrettelegging av miljø og aktiviteter for personer med demens med fokus på mestring og glede. Både gårdsrelaterte og sesongbetonte aktiviteter, tur, og tradisjonelle aktiviteter for dagaktivitetstilbud. Daglig renhold av fasiliteter og enklere matlaging. Arbeidserfaringen vil være overførbar til omsorgsarbeid innenfor demensomsorg, miljøarbeid innenfor demensomsorg. 

 
Brukerne av dagaktivitetstilbudet er viktige bidragsytere til mange av oppgavene på gården

Utegruppa (drift og forefallende arbeidsoppgaver på gården)

 

På gården er det mange arbeidsoppgaver som må gjøres avhengig av årstid, vedlikeholdsbehov, drift og av forefallende karakter mm. Det gis opplæring i bruk av maskiner, utstyr og verktøy med tanke på praktisk bruk/håndtering, sikkerhetsrutiner, verneutstyr og HMS.   

 

Arbeidsoppgaver vil være sesongavhengig – vår, sommer, og høst skal store plenområder klippes,både med store og små maskiner. Ridestier skal etableres og vedlikeholdes, og gjerde rundt stallområdet, og beiter skal repareres ved behov. Steinmurer, og legging av heller/skifer gjøres ved enkelte tilfeller. Eplehagen skal beskjæres,og høste epler i sesong. 

 

Planter og busker skal lukes,beskjæres, og trimmes for god vekst. Grønnsakshagen skal plantes/sås med forskjellige produkter når jorda er laglig. Gjennom sommeren, og høsten skal det lukes/vannes, og grønnsakene skal høstes inn når de forskjellige produktene har modnet. 

 

Produktene brukes til eget kjøkken, og selges til våre kunder. Bygningsmassen på gården omfatter mange forskjellige typer bygninger, og det gjøres nødvendig vedlikehold som fasadevask, vask av utemøbler, spyling av plattinger og andre områder, maling, reparasjoner, og utskiftning av nødvendige materialer.

 

Utearealer, veier feies, og utbedres ved behov. Som et HMS tiltak er ryddighet og orden på hele eiendommen et viktig tiltak, og det er et stort fokus på at dette opprettholdes kontinuerlig. I vintersesongen er snømåking en del av oppgavene, og der det ikke benyttes brøytemaskiner, håndmåker/ strør man foran dører, gangbaner i bestemte områder. I vintersesongen produseres det ved. 

 

Dette arbeidet består av kapping, kløyving,og pakking av ved i sekker som selges til våre kunder. Man bidrar også til levering av ved til kunder i nærområdet.

Arbeidstrening innenfor dette området vil for jobbsøker være overførbar til arbeid i produksjonsbedrift, vaktmestertjenester, gartner, gartneri, salg/service,transport.

 

Brukerne av dagaktivitetstilbudet er med på vedproduksjon, strøing, klipping av bærbusker, kosting/feiing av gårdsplassen, såing/setting i grønnsakshagen og innhøsting. 

 
Hauger gård og Faldalen virksomhetssenter har en rekke arenaer der jobbsøkere kan ha arbeidstrening.
Det er mange oppgaver på gården jobbsøkerne kan utforske som en del av arbeidstreningen deres.